Wandeling Bazel – Potpolder 2014

4 oktober 2014

Het verhaal

Een mooi initiatief van het echtpaar Van De Manacker – Peersman! Een wandeling door de nieuw aanlegde Potpolder (waar hier en daar nog flink wordt gewerkt…) met als afsluiter een diner in Den Duiventoren. En we hadden geluk met het weer: het was een leuke nazomerdag in begin oktober en de aangekondigde regen heeft netjes gewacht tot ’s avonds (en dan zaten we al lang aan tafel).


Onderweg kregen we nog een leuke verrassing. De gebroeders Van De Manacker junior hadden voor de gelegenheid een wandelcafé opgebouwd, zodat we in het midden van onze wandeling konden genieten van een frisse pint, water of fruitsap.
Bedankt Lieven, Tim en Pieter voor deze verfrissing!


De Potpolder van Bazel – Kruibeke maakt deel uit van het Sigmaplan. Langsheen de Schelde en haar zijrivieren worden dijken aangelegd. Een ketting van overstromingsgebieden slaat het teveel aan water op bij extreem hoge waterstanden. Ontpoldering is een andere manier om de rivier opnieuw ademruimte te geven.


Hoe werkt zo een overstromingsgebied? Wanneer een krachtige vloedgolf de Schelde binnenrolt, moet de rivier op korte tijd een grote hoeveelheid water kunnen bergen. Overstromingsgebieden zijn laag gelegen gebieden waarrond we een ringdijk aanleggen. Het water stroomt het overstromingsgebied binnen en kan pas terug naar de rivier wanneer het water daar voldoende gedaald is.


Werking potpolder

Werking-potpolder


Rond 6 uur kwamen we terug aan Den Duiventoren. Daar wachtte ons een verrassing van formaat: Roel en Sabine zaten op hun dooie gemak op het terras te aperitieven. Na de gebruikelijke cava’s, pintjes en andere starters, konden we aan tafel. Het eten was lekker en voedingrijk. Vooral het 6-ribstuk in het hete pannetje was een ware caloriebom.


Moe maar voldaan namen we afscheid. Tussen de regendruppels door liepen we naar onze auto’s.


De foto’s

Potpolder-048


Alles van 2014

2014