Beauvoorde 2008

2 en 3 februari 2008
SALONS DRIEKONINGEN, Wulveringemstraat 40, BEAUVOORDE (VEURNE)
Tel: 058-29 90 12 – Fax: 058-29 80 22  http://www.driekoningen.be/  Panoramabeeld 360°


Het verhaal

De dag begon met een stevige hagelbui.
Gelukkig waren de bollekes al gesmolten toen we onze vertrekplaats bereikten: terminus tram 3.  Iedereen was op post, behalve Roel en Sabine die vanuit Oostakker rechtstreeks naar “bachten de kupe” reden.


We waren amper een kwartier op weg of de zon kwam er door. Het weekendweer werd zoals het was aangekondigd: koud en zonnig. De reis verliep vlot, tot Veurne… Door de werkzaamheden aan afrit Veurne van de E40, waren we verplicht de volgende afrit te nemen. Een aantal GPS’en zagen dit niet zitten en stuurden ons telkens opnieuw naar de E40.


In hotel Driekoningen kregen we te horen dat we uitgenodigd waren voor de receptie van de jaarlijkse “foir” (de “Toeristen- en Gastronomenfoor). Aangezien we ons zowel toerist als gastronoom konden noemen, lieten we deze uitnodiging niet aan ons voorbij gaan.

De verschillende standhouders waren nog volop bezig met het etaleren van hun producten en diensten. Voor de receptie was het nog even te vroeg, dus … om de tijd te doden gingen we gezellig in een hoekje zitten met een lekker glas hommelbier. De tapper van dienst was heel blij zo vroeg op de dag zijn tapinstallatie te kunnen exploiteren.
De combinatie hommelbier – abdijkaas was trouwens voortreffelijk.


Plots begon een koor te kwelen. De meesten onder ons herkenden de begindeun van “Voor boer en tuinder” (begin jaren zestig elke zondagmiddag op BRT). Een spreker (met een vreemd accent) blies vervolgens de loftrompet over Beauvoorde, de Westhoek, de Polders, de koeien, de kazen, het bier, … Het was allemaal héél hoed en scone. Vervolgens verwelkomde hij de standhouders en bezoekers van over de “schreve” (over die uit Zwijndrecht en omstreken zei hij niets).


Tijdens de receptie die daarop volgde, werden massaal inkopen gedaan. Gelukkig was het buiten behoorlijk koud, en konden de gerookte haringen en toestanden, zonder gevaar voor luchtverontreiniging, in de auto’s worden gedeponeerd. Van alle lekkernijen werd gretig geproefd: het bekende “potjesvlees”, de Veurnse meringuetaart, de Beauvoordse pannekoeken, de kruidenkazen en de zeevruchten.


Tijdens een korte wandeling maakten we kennis met het kunstenaarsdorp. Her en der stonden beelden en scupturen, zelfs van Kim Clijsters in een circusversie…

Daarna kregen we het middagmaal aangeboden in het hotel. Eén van de leden van het inrichtend comité (de Luc van Monique) vond geen plaats aan de tafel met notabelen, en zette zich bij ons. Via Luc kwamen we ’téén en ’tander te weten over het dorpje en zijn inwoners.


In de namiddag stond een bezoek aan Veurne op het programma. Afspraak in het landhuis, waar de gids ons reeds stond op te wachten. De gids leidde ons door de vele zalen van het stadhuis en vertelde ronduit (ook weer met zo’n raar accent) over de kasselrij, het lederen behang en het wereldberoemde Isabella-geel.

Els en Dirk hadden even een heel intiem moment…


En toen was het tijd om terug naar Wulveringem te rijden. De hoteleigenaar en tevens chef-kok ontving ons met ingetogen enthousiasme.

Klokslag 19u zaten we aan de dis, voor wat een eetfestijn zou worden dat meer dan 5 uur zou duren. Jammer dat enkele pechvogels het niet zo lang hebben kunnen volhouden.
Het eten was verrukkelijk! Even was er twijfel over een bestelling van spuit- en plat water, maar Els – assertief zoals altijd – zette vlug de puntjes op de i.


’s Anderendaags was iedereen terug paraat. Na een sober ontbijt (de meesten zaten nog dik van het gastronomisch eten) gingen we het tweelingdorp Wulveringem-Vinkem verkennen.

De gids van dienst was de genaamde Dequeecker Christiane, die heel wat wist over het ontstaan van de dorpjes, over de geschiedenis van het kasteel van Beauvoorde en van de kerkjes. Wie zijn geheugen wil opfrissen over het kasteel van Beauvoorde en z’n bewoners, surft best even naar: http://www.erfgoed-vlaanderen.be/


De zon scheen, maar het was bitter koud en er zat een stevige noordenwind. Iedereen was blij terug de warmte te mogen opzoeken in de feestzalen. De dorstigen kropen gretig terug in het vertrouwde hoekje,… maar werden teruggefloten door Dequeecker Christiane. We werden verwacht door chef Xavier.


Na een sprankelend aperitief op basis van Picon en Hommelbier, volgde een “Bachten de kupe”-menu. Weer heel lekker!

De organisatoren van het WE werden in de roze cava gezet. En terecht, want alles was piekfijn verlopen, het gastronomisch gehalte was heel hoog, de activiteiten waren leerrijk, het hommelbier was lekker en.. het had niet geregend.


Intussen werd het behoorlijk druk in de Driekoningen. Blijkbaar was een cabaretopvoering in het plaatselijke dialect gepland. Aangezien we daarvan waarschijnlijk niets hadden gesnapt, om om plaats te maken voor de plaatselijke dialect-bevolking, besloten we het gastronomisch weekend te beëindigen met… het betalen van de rekening.
Van gastvrouw Ria kreeg elk koppel nog een doos met 12 lekkere Beauvoordse wafels.
Daarna ging iedereen zijn eigen weg….


Anekdotes

Ze vielen als vliegen… Eerst moest Roel afhaken, daarna Berry en tenslotte Koen (die eveneens het dessert niet haalde). Anderen bleven dan weer als vliegen aan tafel plakken.


Els tegen Dequeecker Christiane (toen die aan het kasteel van Beauvoorde aan de rand van de vijver was gaan staan): “zet nog eens een stapje naar achter…”


Nawoord

Herman en Jenny waren niet van de partij… het definitieve einde?

Roel en Sabine: tof dat jullie erbij waren, ondanks de moeilijke omstandigheden. Veel moed en sterkte, en gebruik onze vriendschap.


Menu

Zaterdagavond

  • wachtbordje met zalmcarpaccio en een wafeltje met ganzenlever
    in het huisgemaakte ganzenleverpastei met geglaceerd appeltje en sjalottenconfituur
    sint-jacobsnootjes kort gebakken “à la plancha” met gelardeerde oesterzwammen
    rivierkreeftjes op een bedje van jonge spinazie en blanke botersaus
    gebakken hoeveduifje op een risotto verfijnd met truffel, karamel van balsamico-azijn
    degustatie van 3 nagerechtjes
    koffie en randgarnituur

Zondagmiddag

  • huisgemaakte garnaalballetjes
    fris slaatje met oostendse garnalen met frambozendressing en gedroogde druifjes
    filet van Belgische wit-blauwrund van beauvoorde met romige paddenstoelensaus, groententuiltje en gefrituurde aardappelreepjes
    beauvoordes pannekoeken
    koffie en randgarnituur

De foto’s


Het jaar 2008