Wandeling Heidebos – Moerbeke 2023

4 februari 2023

Het verhaal

Op 4 februari 2023 konden we – na een lange, onzekere periode – terug aanknopen met een oude traditie: wandelen. Dit keer in het mooie Heidebos tussen Moerbeke en Wachtebeke (de heimat van de Van Gaevers).

https://www.heidebos.be/area_heidebos

Het was intussen geleden van 2019 (remember Kortrijk) dat we een daguitstap deden, met aansluitend een diner in een plaatselijk restaurant. De Corona-jaren liggen gelukkig achter ons, dus het werd hoog tijd om de Sneekers nog eens samen te brengen.

Iedereen was flink op tijd op het afgesproken startpunt: parking 1 aan de Keizershoek.  Na de gebruikelijke knuffels en kussen, werden de flessen bovengehaald voor een late Nieuwjaarsdrink.

Berry had de geschiedenis van het Heidebos opgezocht (lang leven het internet). Tijdens het verhaal werden kaarten en foto’s getoond (het ‘didactisch materiaal’) om de woorden te illustreren met beelden. Klik hier voor de tekst.

Roel kreeg de opdracht de wandeling, aan de hand van de wandelknooppunten, in goede banen te leiden. Hij kent immers de streek als zijn broekzak…

Onderweg vormden zich al gauw groepjes taterende dames en gekscherende mannen. Aan een gezapig tempo liepen we over de schrale heidegrond en tussen de verdorde brembossen.

Hier en daar moesten we door houten poorten, die het graas-gebied van de Galloway-runderen afschermen.

Halfweg stond een rudimentair bankje, juist groot genoeg om een paar flessen jenever, een fles kombucha en fruitsap op te zetten.  Als apero-hapje waren er Chalkidiki-olijven en blokjes oude Brugge-kaas. Het was aangenaam verpozen in het bos: niet te koud en er stond bijna geen wind.

Toen de flessen leeg waren, gingen we terug op weg.

Plots liep de bende de verkeerde kant uit. Roel had even niet opgelet en iedereen volgde het pad naar de plek – waar volgens Roel – de Galloway-runderen stonden. De omweg zou echter het tijdschema in de war kunnen brengen; we werden op tijd verwacht in de Moervaarthoeve. Dus… iedereen terug in het gareel.

Rond half zes kwamen we aan de parking. Het was intussen al beginnen schemeren. We trokken onze propere schoenen aan en reden in colonne naar de Moervaarthoeve.

We werden hartelijk ontvangen door de gastvrouw en kregen een plaats aan een lange tafel. Heel gezellig, met Hugo aan de kop van de tafel. Zo hoort het…

Met het aperitief werd een toast uitgebracht op de mooie wandeling. Daarna werd er veel gebabbeld en gelachen. Naarmate de andere gasten arriveerden in het restaurant en de drank rijkelijk vloeide, gingen de decibels omhoog.

Het eten was voortreffelijk. Hieronder vind je het menu:

Gerookt zalmhaasje/limoencréme/rozijnentaost

of

Kaas- / garnaalkroketje

Soepje van het huis

—-

Skreihaasje/paksoi/bearnaise/rozemarijn aardappelen

of

Filet mignon (Limousin)/sla/frietjes

Appelstrüdel/roomijs/slagroom

of

Irish koffie/koffie/thee

Voor we er erg in hadden was het 10 uur. Tijd om af te rekenen en op te krassen. Na een uitgebreid afscheid, reed iedereen naar huis.


De foto’s

De video