Fotoalbum “Afscheid van de Zwartrok”

In maart 1942 werd aalmoezenier Lode Raemdonck opgevolgd door onderpastoor Jozef Van De Putte. Lode Raemdonck was aalmoezenier van 1936 tot 1942 en had er in die periode voor gezorgd dat de scoutsgroep een eigen onderkomen had op de Oude Molenkouter.

Uit dankbaarheid voor de inzet en steun van de aalmoezenier, maakten de “seniors” een fotoalbum.

Dit fotoalbum had een harde kaft met een kader van grijs linnen, met in het midden een collage van berkenschors. De voorkant toonde een ingekleurd scoutsteken.

De voorkant van het fotoalbum

Het fotoalbum telde 36 bladzijden, in hoofdzaak “persoonlijke fiches”, met een foto van elke scout, zijn naam, totem en de datum van zijn belofte. Tussendoor waren er tekeningen met de naam van de patrouille en van de scoutslokalen.

De eerste bladzijde luidde: “Ste Theresiagroep v.v.k.s Zwijndrecht”, met in het midden een getekende ridder met klauwende leeuw op zijn borst. De letters in gotisch handschrift waren in zwarte en rode inkt aangebracht.

Op de tweede bladzijde stond: “de Seniors bieden hun Zwartrok deze herinnering aan, bij zijn vertrek naar nieuwe jachtgebieden!”. De tekst was eveneens in gotische letters aangebracht in zwart en rood. Linksboven stond een getekende ridder op zijn paard in rode inkt.

De derde bladzijde toonde een foto van Baden-Powell en de tekst: “Hij die ons begreep..”

De patrouille van de Raven:

De tekenaar was Isidoor Vereecken, alias “Listige Slang”. Hij was de jongere broer van Ward Vereecken, de latere groepsleider (1949).

De patrouille van de Reigers:

De patrouille van de Zwaluwen:

Nog twee tekeningen van “Listige Slang”:

De afsluiter was een zin uit het vaarwellied, met op de volgende bladzijde een tekening van een “zwartrok” en een knielende scout. Gevolgd door een bladzijde met de datum: 4 maart 1942.

De achterkant