Gastronomie
Gastronomie (van het Oudgriekse γαστήρ “maag”, en νόμος “kennis”/”wet”), ook wel gastrologie genoemd, kan twee dingen betekenen:
- de studie van alles wat met de hogere kookkunst te maken heeft.
- de studie van alles wat te maken heeft met de betrekking tussen voedsel en cultuur.
Weekend
Het weekeinde (ook: weekend) is een aanduiding voor een of twee dagen in de week waarop de meeste mensen vrij hebben. De avond voor deze een of twee dagen wordt ook vaak tot het weekeinde gerekend.
In de meeste landen, vooral die waarin het christendom traditioneel een grote invloed heeft, zijn de zaterdag en de zondag sinds de invoering van de vijfdaagse werkweek. In bepaalde islamitische landen zijn de vrijdag en de zaterdag de dagen van het weekeinde. Israël heeft een weekeinde van slechts een dag, de sabbat. In feite is dit vaak anderhalve dag, omdat het weekeinde op vrijdagmiddag aanvangt.
Aangezien de zondag vroeger als de eerste dag van de week werd beschouwd, kan men het woord weekeinde indien de zondag er deel van uitmaakt als een vreemde benaming zien. Sinds de invoering van het ISO-dagnummer is de maandag dag nummer één.
Gastronomisch weekend
Een weekeinde, meestal van zaterdag tot zondag maar soms ook van vrijdagavond tot zondag, waarop de Sneekers zich te buiten gaan aan lekker eten en veel drinken. Dit gebeurt in een aangenaam kader (natuur of stad) en vaak in de beste weersomstandigheden.
Om de tijd te vullen tussen aankomst en diner, worden meestal sportieve, avontuurlijke of culturele activiteiten georganiseerd in de onmiddellijke omgeving van het hotel.
Overzicht van de gastronomische weekends (tot nu toe)